Som estratègiques?

“La fortalesa de les dones, la tenacitat de les dones i la sabiduria de les dones, són l’element més desaprofitat de la humanitat”. Michelle Bachellet, expresidenta de Xile i presidenta de ONU dones.


La llei d’Igualtat de 2007 recomana a les grans empreses que cotitzen l’IBEX35 i a les que tenen més de 250 treballadors, a que el 40% dels seus consellers siguin dones. A finals de 2010, el 10,8 % dels membres dels Consells d’administració eren dones i només el 3,7% eren conselleres executives.  La paritat es considera quan s’arriba al 40% de representativitat. Al ritme de creixement actual, suposarien 48 anys. La vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, va anunciar que, si no hi ha avenços en la representació femenina a les empreses, al 2012 proposarà un sistema inspirat en el Norueg, amb una quota obligatòria del 40%. Bèlgica ja ho ha fet amb el 30%.

Què pot fer una dona per ser Consellera?

El primer pas és una actitud personal: creure-s’ho. Ha de qüestionar-se, valorar-se i replantejar-se el futur professional.

El segon és una actitud professional: necessitarà dissenyar un pla estratègic. Definir la seva missió, la visió, establir objectius, sistemes d’avaluació, de retroalimentació, plantejar alternatives i quadres de comandament.

Ha de marcar-se un posicionament i a partir d’aqui plantejar i desenvolupar totes les accions aliniades amb aquest. La estratègia és l’eina fonamental per tot el disseny del pla. És a més un tret diferencial i de valor en el propi comportament. Cal aprendre a pensar i actuar estratègicament.

It's about rules and strategy

Una persona estratègica te desenvolupades determinades competències: el primer pas és la observació. Conèixer l’entorn i les persones que interactuen en ell. Una persona estratègica es coneix a sí mateixa (els seus punts forts i les seves limitacions), i coneix també els altres, està orientada a la consecució d’objectius materials i/o emocionals, és proactiva (pren la iniciativa en el control del rumb de la seva vida, i a més assumeix la responsabilitat de fer que les coses passin, decidint en cada moment el que vol fer i com ho va a fer), planifica les accions a seguir per a aconseguir els seus objectius, transforma els “problemes” en objectius, és positiva (aprén inclús dels fracasos) i cerca de convertir les amenaces en oportunitats.

Addicionalment, les dones haurem d’adquirir una gran resiliència, que ens permeti continuar, no rendir-nos i no renunciar mai als nostres objectius. A bon segur trobarem hostilitat i dificultats en el camí, que ens poden fer dubtar… Però tenim un gran avantatge natural: la intel•ligència emocional o la empatia. Sabem interpretar els altres i aquesta és una competència que haurem de rendibilitzar.

Ara més que mai, les empreses necessiten integrar el talent dels directius, de les directives, dels seus equips i de tota la organització per a poder ser més competitives, més eficients i generar valor a tota la societat.

Sara Sampedro Escuer

Economista. Directora del Màster en Direcció i Lideratge de la Universitat de Lleida. Col•laboradora del Postgrau en Habilitats directives de la UPC. Assessora empresarial. Presidenta de la associació d’empresàries, professionals i directives FUNDE.

FemTalent té en marxa en col·laboració amb EADA el curs gratuït “Dones directives als Consells d’Administració” amb 35 dones de tot Catalunya.

Aquesta entrada s'ha publicat en Dones líders i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>