Homes i dones a la XPCAT

La Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya (XPCAT) va realitzar al desembre de 2009 un estudi per conèixer la realitat empresarial i laboral de les 1.835 empreses que pertanyen als Parcs. Va donar una especial atenció a les dades recollides per raó de sexe, per tal de disposar d’una primera aproximació sobre les igualtats i diferències entre les dones i els homes que treballen a la XPCAT.

Homes i dones al XPCAT

L’univers de treballadores/s de les empreses situades al XPCAT és de 53.000 persones; el 69% són homes (37.000) i el 31% dones (16.000). Segons les dades de l’E.P.A, el 55% dels treballadores/s a Catalunya són homes i el 45% són dones.

El nivell d’estudis del personal del XPCAT és més alt que a Catalunya. A tot el país, només el 33% del personal té estudis universitaris, per un 48% que té FP o estudis secundaris i el 19% que té una formació mínima o no té formació. A nivell d’estudis universitaris, les dones estan 7 punts percentuals per sobre dels homes. En canvi, a nivell d’estudis primaris o sense formació els homes estan 7 punts percentuals per sobre de les dones. Per contra, la majoria de treballadores/s al XPCAT té estudis universitaris: el 59% té una formació universitària i el 33% té estudis secundaris o FP. Només, un 5% de treballadores/s té una formació mínima o no té formació.

El 93% dels treballadors als Parcs es defineixen per tenir una jornada laboral completa. Ara bé, hi ha diferència entre homes i dones, ja que per un 5% d’homes amb jornada parcial hi ha un 13% de dones. Això no obstant, si es compara aquesta dada amb les recollides a l’E.P.A, s’observa que el percentatge de dones amb dedicació parcial al XPCAT és inferior que a la resta de Catalunya. El 21% de les dones tenen una jornada laboral parcial en el mercat laboral català.

Diferències segons la categoria professional

S’observen diferències entre homes i dones segons la categoria professional que ocupen. Els homes superen 3 punts percentuals a les dones en la categoria de direcció. Per altra banda, la categoria de comandaments entremigs conté el mateix percentatge d’homes que de dones (el 9%). Els homes superen de nou a les dones amb 9 punts percentuals de diferència en la categoria de tècnics, i al reves, les dones superen als homes amb 9 punts percentuals dins la categoria de personal a nivell operatiu. Per últim, la quantitat de dones en la categoria de personal en formació és, pràcticament, el doble que la d’homes. Per tant, les dones ocupen en general categories professionals inferiors a les dels homes.

El 19% dels treballadors al XPCAT rep un salari de més de 40.000€ bruts anuals (21% entre els homes i 13% entre dones). El 32% ja sigui de treballadores com de treballadors rep entre 20.001 i 40.000€ de sou. I un 44% de les dones i el 40% dels homes percep ingressos inferiors als 20.000€. Així doncs s’evidencien diferències salarials entre homes i dones, però aquestes poden ser tant degudes al gap en les categories professionals com a algun tipus de discriminació salarial.

D’aquest estudi va sorgir un “Diagnòstic sobre la situació de les dones a les empreses i organitzacions integrades a la XPCAT“, impulsor del projecte FemTalent per promocionar la igualtat i el talent femení, i que anirem presentant en propers articles.

Les activitats que desenvolupen les empreses de la XPCAT són molt diverses, però es poden agrupar en 6 grans grups. El 61% de les empreses pertany al sector de serveis empresarials. Aquest gran grup engloba activitats informàtiques, investigació i desenvolupament i altres activitats empresarials. El 18% de les empreses està en el sector d’indústria manufacturera que engloba la metal•lúrgica, activitats de fabricació, indústries químiques, edició i arts gràfiques. El 10% de les empreses pertany al sector salut i assistència social que correspon a activitats sanitàries i veterinàries; i activitats de sanejament públic. El 12% de les empreses pertany al sector turisme i oci (3%), al sector formació (3%) i a l’aeronàutica aeroespacial (1%).

Pots consultar l’estudi sencer “Univers de treballadores XPCAT”:

Aquesta entrada s'ha publicat en FemTalent, General, XPCAT i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Homes i dones a la XPCAT

  1. Retroenllaç: La importancia de conocer las redes sociales. Jornada para mujeres en Barcelona « ZyncroBlog

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>